Szukaj na tym blogu

wtorek, 22 maja 2012

KOTLETY Z KASZY I ŻÓŁTEGO SERA



Dzisiejszy upał mnie pozamiatał..Nawet mój labrador od rana leży plackiem na kafelkach i ledwo dyszy.Nie miałam pomysłu na to co zrobić na obiad .Wiedziałam tylko tyle że nie chcę stać za długo przy gorącej kuchence.I wtedy przypomniał mi się stary przepis znaleziony kiedyś w jednej z gazet na kotlety z kaszy jęczmiennej.Są dosyć ciekawą i smaczną alternatywą dla tradycyjnych  kotletów mielonych.Co prawda trzeba postać chwilę przy kuchence żeby ugotować kaszę i  później usmażyć kotlety ale nie trzeba do nich dogotowywać już żadnych ziemniaków co uważam za dużą oszczędność czasu i pracy.Mi osobiście super smakują ze zwykłym sosem pomidorowym.




Składniki:
  • 2 paczki kaszy jęczmiennej po 100 g
  • 200g żółtego sera
  • 2 jaja
  • 4-5 łyżeczek suszonego majeranku
  • 3-4 łyżeczki vegety
  • 3-4 łyżeczki bułki tartej +bułka do panierowania
  • olej do smażenia
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie , następnie trzeba ją wystudzić aż będzie całkiem zimna.Do chłodnej kaszy ścieramy ser na grubych oczkach,wbijamy jajka,dosypujemy kolejno majeranek,vegetę i bułkę.Wszystko dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotlety,które obtaczamy w bułce.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Trzeba pamiętać żeby dobrze uformować kotlety i delikatnie je obracać na patelni bo są bardzo kruche i lubią się rozwalać.



3 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko, co ma kaszę. Zapiekanki zupy czy sałatki. Pewnie pokochałabym też te kotleciki :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię podobne tylko z kaszy gryczanej , sera i pora :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj!
    Chciałam dać znać, że dodałam przepis do Twojej grillowej akcji:
    http://kucharnia.blogspot.com/2012/05/tu-i-tam-nr-23-zielony-talerz.html
    Ciekawy pomysł - gratuluję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...